Posts

Belajar itu Perit , Tetapi perit lagi jika TIDAK belajar

Image
assalammualaikum wbt kepada reader-reader yaya . sihat ? setelah sekian lama tidak berblogger , yaya kembali dengan lembaran baru . act,ni sebab subjek sainskomputer yang membolehkan yaya berblogger kembali . hehek .  rindu bak haangggg dunia blogg!! >,< 


alhamdulillah , dengan limpah kurnianya kita masih lagi diberi nafas untuk melihat dunia,membaiki kesilapan lalu dan cuba yang terbaik untuk masa depan .
okay , first of all. yaya dah jadi student yaw ! kalau dulu budak hingusan yang sibuk cerita tentang suka dan duka yang tak matang tuh . harini kita bincang topik pasal belajar 
belajar itu perit . penat . banyak keluhan . ahhhhh aku tak mampu ! 
tetapi  imam syafie pernah berkata  ''jika kau tak mampu menghadapi perihnya menuntut ilmu,maka bersedialah untuk menghadapi peritnya menjadi bodoh'' 
3 Keperitan Yang Perlu Di Lalui Oleh Seorang Pelajar
a) Keperitan ilmu b) Keperitan majlis ilmu  c) Keperitan bersama guru.
Memang, Nabi SAW juga melalui proses yang sama di dalam bag…

Wanita yang diidamkan

Assalammualaikum , wow ! wow macam gempak je , macam daebak je dengan title entry ni . Sebenarnya aim buat entry ni nak cerita pasal diri sendiri . Impianku menjadi perempuan solehah , bakal isteri yang penuh rahsia . Tengok umur memang macam tak sesuai , tapi sekarang ni otak dah maju , matang lagi mana taknya hidup dalam dunia maklumat . 

Harini kita tukarlah , asyik yaya yaya jerh . macam bibik pulak . kita up sikit jadi Mia , okey? 
Mia nak jadi perempuan yang penuh rahsia sebenarnya , impian mia nak dapat suami yang mia tak kenal dan bercinta selepas perkahwinan . sebab tu mia kekalkan prinsip " No couple until married " . actually rasanya mia dah langgar prinsip tu even mia tak couple tapi mia dah hidup dalam dunia couple . rasa macam mana disayangi , dipujuk dan perpisahan . mia memng suka disayangi tapi mia berharap itu berlaku masa alam perkahwinan . Halal lagi .. Mia takut terjurumus dalam zina , bukan zina dalam bilik tu . tapi zina mata , zina hati .. 

Bayangkan ada…

Segmen: Up-kan follower 2013 by FiQa Nsz

Image
hai , yaya join satu segmen . my first segmen maybe by fiqa NSZ

tag : adani baru sekarang nak up ? whateverr .
tarikh tutup pernyataan 31 ?/ 01/ 2013

NIQAB ~

Image
hai , assalammualaikum . penatnyee berjalan laju dengan mak  tadi . haih , na kejar masak punya pasal . okay . forget it . baste on our topik . apa yang awak paham tentang NIQAB ?


seperti yang awak-ll tahu . pakai niqab ini sudah menjadi trend di facebook , right ? apa hukumnya ? boleh kea ? bagi yang pernah membaca tentang artikel-ll niqab  , pasti dia meraguinya , kan ? begitu gak nan yaya ..  hukumnya HARAM ! niqab ini untuk perempuan yang ingin menjaga kehormatan dirinya .  bukannya untuk ditayang-tayang kepada orang ramai , bukannya untuk memaperkan mata kita yang sememangnya dicipta indah  memakai niqab ini penting kepada niat . jika niat hanya untuk kelihatan cantik , hukumnya haram .. jika anda ada keinginan untuk memakai niqab tetapi malu untuk pakai di luar , cukupla sekadar menggayakan niqab tersebut di hadapan cermin . itu lebih afdal ~ 
apa guna mengepost gambar tidak menutup aurat , kemudian tetiba post gamba berpurdah macam minah arab . buat tambah dosa sahaja .. 
sekia…

hadiah ~ hadiah ~

Image
assalammualaikum . hari ni yaya nak cerite pasal hadiah . mesti kowang pelik kan hadiah apa yang yaya maksodkan . yaya yakin kowang pun pernah dapat kan daripada seseorang , tak kira la bestie ke ape k . yang penting hadiah kan ? ^_____________^

today yaya nak kenalkan BANYAK orang , sebab mereka-mereka ni la insan yang baik hati yang telah menyumbang hadiah untuk yaya .

okay ! sasaran pertama ~ mueh . 
cantik kan budak nih ? haruslah . tengoklaa bestie die siape . *perasan* saidatul adani  13 tahun smkas .  
mesti kowang teringin nak kenal kan dengan awek cun ni an. huhu ~ sowi ea die dah berpunya .jangan kacau ! nati penumbuk jadi makannya . 
dia salah satu bestie yaya yang paling rapat sebab kitowang kenal sejak umur 5 tahun dan kekal sampai sekarang . kukuhnya bangunan persahabatan ni . dia baik , cool , kuat merajuk , childish , suka ambik gamba , sporting lah jugak dan ada banyak peribadi dia yang boleh dicontohi . in shaa allah .
okay , yaya taknak cerite panjang sangat sgt seb…